Skip to content Skip to footer

Ruimere en strengere bestraffing voor het gebruik van elektronische toestellen tijdens het rijden

De boetes op het gebruik van een smartphone of ander elektronisch toestel tijdens het rijden worden vanaf 3 maart 2022 fors duurder.

Het was reeds bekend dat je niet mag bellen of sms’en terwijl je aan het rijden bent.

De wet wordt echter aangepast aan de actuele praktijk waarbij ieder gebruik van een ‘mobiel elektronisch apparaat met scherm’ tijdens het rijden verboden wordt.

Je mag dus een smartphone ook niet gebruiken als bv. muziekspeler. Maar het verbod geldt voortaan eveneens voor andere elektronische toestellen, zoals tablets of e-readers. Ook een smartwatch kan onder het nieuwe verbod vallen.

Er wordt in het nieuwe verbod ook niet langer enkel gesproken over ‘niet in de hand houden’, maar ruimer over ‘niet gebruiken, vasthouden of manipuleren’.

Een bestuurder die zijn toestel bedient wanneer het op de passagierszetel of in zijn schoot ligt, is dus eveneens strafbaar.

Het toestel mag wel nog steeds bediend worden tijdens het rijden wanneer het in een daarvoor bestemde houder zit (die op het dashboard is bevestigd).

Het gebruik maken van een mobiel elektronisch toestel is steeds verboden, tenzij jouw voertuig stilstaat of geparkeerd is. Maar ook als je kort stilstaat, bijvoorbeeld aan een rood licht of in de file, mag je jouw toestel niet gebruiken omdat je dan deelneemt aan het verkeer.

Overtreders worden vanaf 3 maart 2022 dus een stuk harder aangepakt.

Wie door de politiediensten betrapt wordt, riskeert binnenkort een onmiddellijke inning van 174 euro terwijl dat momenteel nog 116 euro is.

Indien je de boete niet betaalt, dan kan de zaak voor de Politierechter komen. De Politierechter kan dan een geldboete uitspreken tussen 160 euro en 2000 euro, met eventueel ook een rijverbod van minimum 8 dagen.

BRUGMANS Stef – ARGUS Advocaten